Lite om mig själv

bullet

Jag är född och uppväxt i Majorna i Göteborg. Mamma Dagny från Ångermanland, pappa Algot från Sörmland, storebror Dick född i Södertälje. Vi hade turen att bo i ett av de modernaste husen i området. Huset var helt i sten och tre våningar högt. Alla lägenheter hade centralvärme, varmvatten, badrum och huset var helt byggt i sten med rejäla stentrappor. Med dagens mått låter det onödigt att räkna upp dessa självklarheter, men på den tiden var området fullt av landshövdingehus utan centralvärme, utan varmvatten, dass på gården eller ett gemensamt för varje våning och knarriga trätrappor med korkmatta på.

bullet

Vi fyra personer bodde i en tvårummare på 46 m² !! Inte mycket att sno sig på. Två dubbla våningssängar som med pappa Algots fyndiga hopfällbara konstruktion gjorde att sovrummet kunde utnyttjas även dagtid. Köket var så litet att när alla satt sig runt det minimala köksbordet så var det bara att sträcka ut armen för att nå spis, diskbänk, skåp mm. Så småningom fick vi hyra en etta med kokvrå i samma hus. I denna lägenhet bodde jag och Dick. Detta lättade på utrymmesbristen och gav en större frihet för oss under tonåren.

bullet

1970 var det dags för militärtjänst på F12 i Kalmar. Det var hälften Göteborgare och hälften Smålänningar. De 12 mån delades in i 3 mån stridsträning, 3 mån utbildning till flygmekaniker och därefter 6 mån tjänstgöring som flygmekaniker. Flottiljen hade två kompanier med J35 Draken. Ett intressant och omväxlande jobb, dock för 5 kr om dagen. Mitt i vintern skulle flygplan, materiel och personal till Heden utanför Boden för att känna på snö och kyla. Vi fick bådadera! Från ett Kalmar med gröna gräsmattor flög vi med en Herkules till Heden. Jättelika hopskottade snödrivor syntes lite här och där och kvicksilvret visade på -27 grader!! Medan vi rusade till en väntande buss insåg vi varför dom trugat på oss stora fårskinnsjackor innan vi åkte. Vistelsen varade i 14 dagar och helgen mitt i skjutsades vi i två bussar till Gällivare. Vi for till Malmberget och fick åka ner i gruvan, 700 m under marken tror jag det var. På kvällen letade vi ungtuppar efter lite action. Efter en del irrfärder konstaterade vi att dans i Gällivare Folkets Hus var det som erbjöds. Jag och en kompis (Barret) chockade menigheten genom att gå och sätta oss på damernas sida! Från vår sida var det helt oavsiktligt och berodde på bristande kunskaper om de stränga regler som rådde norrut på dansetablissemang. Vår okunskap gjorde dock att vi fick kontakt med en mörk snygging som vi båda stötte på. Efter diverse turer som jag ej beskriver i detalj, gick jag segrande ur striden och etablerade brevväxling. Snyggingen hette Karin och gjorde en del av praktiken under sin sjuksköterskeutbildning. Vi träffades sommaren efter Muck och Karin sökte jobb i Eskilstuna efter examen så vi kom närmare varandra. 

bullet

Med tiden flyttade Dick till en egen lägenhet i samma hus med sin blivande fru Gun-Borg. 1973 flyttade min blivande fru Karin från Eskilstuna till Göteborg. Passande nog hade Dick och Gun-Borg skaffat en lägenhet på Hisingen så vi tog över deras. I januari 1974 föddes Jonas och lägenheten började bli ganska trång. Vi hade i princip ett rum och detta var vardagsrum, TV-rum, sovrum och barnkammare!

bullet

En barndomskamrat, Inge Linnér, berättade att dom köpt radhus och skulle sälja sin trerummare i Torslanda. Som en skänk från ovan, vi köpte deras lägenhet. Ett mycket trevligt område med tvåvåningshus, lekplats, tennisplan och lite biltrafik. I april 1977 kom "Kotte" till världen. Ja, han hade det arbetsnamnet i nästan ett halvår, Robert.

bullet

Redan 1974 hade jag tack vare Dick börjat arbeta som obehörig fordonslärare på E. A. Hedéns gymnasium. Osäkerheten i denna anställningsform gjorde att jag ville gå lärarutbildning för att bli behörig. Det visade sig att jag hade för kort relevant yrkeserfarenhet för att bli antagen. Bara att skaffa sådan. Vid bedömningen av yrkeserfarenhet ser man positivt på om den är allsidig. Min bakgrund var enbart personbilar så jag sökte jobb på lastbilsverkstäder. Till slut fick jag jobb på Släpvagnsservice i Hisings Backa. Ett litet företag med 5 anställda som utförde allehanda reparationer på lastbilar och släp. Nog gav det nya erfarenheter! Förutom bromsrenoveringar monterade jag bakgavelhissar, gjorde ramförkortningar på lastbilar, monterade dubbelkommandon på övningsbussar mm.

bullet

1979 blev jag antagen till lärarutbildning - i Umeå!! Karin tyckte att jag skulle ta chansen trots avståndet. Det blev en tuff tid. Karin var hemma med barnen och jag fick drygt 5000 kr/mån i utbildningsbidrag. Detta skulle räcka till hyra på två ställen, resor emellan, mat mm. Efter utbildningen fick jag jobb på Lindholmens gymnasium.

bullet

Tiden går och vi med den. Barnen växte och vi tyckte att storstadens nackdelar var fler än fördelarna. På våren 1982 fick jag se att man sökte två fordonslärare i Ludvika. Vi plockade fram kartboken och konstaterade att det låg ganska bra till. Jag ringde studierektor Arne Wickström som meddelade att ansökningstiden gått ut och det fanns två sökande. Det kändes skönt! Nu slapp man fatta det svåra beslutet!

bullet

Efter midsommar, strax innan vi skulle åka norrut på semester, ringde Arne och meddelade att en sökande backat ur så jag kunde få jobbet. Vi bestämde att vi skulle titta förbi Ludvika på vår väg norrut och titta på skolan. Arne guidade oss runt och vi träffade schemaläggande studierektorer. Vi fortsatte norrut med en vecka på oss för att ge besked om jag accepterade jobbet.

bullet

Vi tillbringade veckan hos Karins föräldrar under stor vånda. Jag visste att min mor skulle ta beskedet hårt om vi bestämde oss för att flytta och nu satt vi drygt 100 mil från varandra. Då detta telefonsamtal var av känslig natur bestämde vi att jag skulle åka till en närbelägen campingplats för att ringa därifrån. När jag satte mig i bilen säger Karin: -Du får göra som du vill. Vad ville jag? När jag lyfte luren tänkte jag: "Tar vi inte steget nu, så kommer det nog aldrig att bli av". -Hej Arne, det är Torbjörn, jag tar jobbet! Efter beslutet skrev jag ett långt brev till mina föräldrar där jag förklarade våra tankar och slutligen beslutet att flytta till Ludvika.

bullet

Innan vi åkte hemåt skulle vi passera Åsele där en moster till mig bor. Dit skulle mina föräldrar åka med en brorsson. Där skulle jag öga mot öga få se första reaktionen på vårt beslut. Vi tyckte att reaktionerna bådade gott när vi kom till Åsele, ända till vi fick veta att dom åkt innan vårt brev anlänt! Vi var tvungna att berätta, reaktionen var kraftig och inte positiv.

bullet

På hemväg passerade vi Ludvika där dåvarande rektorn, Gösta Liljegren, cyklade med oss till HSB för att tipsa om bra bostadsområden. Tala om service! Det blev en trerummare på Bergsgatan, helt nära Högbergsskolan.

bullet

Hemma igen var det bara att sätta igång med packning, förbereda försäljning av lägenhet, säga upp sitt jobb, ordna flytten mm. 

bullet

Min goda vän Kjell lånade en lastbil på sitt arbete. Denna fyllde vi varje skrymsla med flyttgods och så även vår trogna Amazoncombi. Efter ett känslofyllt avsked till grannar och vänner åkte vi de 45 milen till Ludvika. Trerummaren på Bergsgatan 6 fylldes effektivt med möbler och lådor. I källarförrådet packade vi lådor från golv till tak. Kusin Ylva och hennes pojkvän kom och hjälpte oss. Dom hade dessutom flyttgröt med sig.

bullet

Som nyinflyttade, utan bekanta, i en trång lägenhet blev det många turer i Ludvikas omgivningar. Vi letade efter ställen att plocka bär bl a.

bullet

En kollega, Mats Willén, skjutsade oss runt och visade bl a Grängesbergs olika delar. Gruvdriften gjorde att samhället delats i 3 delar. Vi insåg att det fanns roligare delar av samhället än de man ser från riksvägen. Vi blev hembjudna till Mats på middag. Under middagen pekade mats på ett grannhus och upplyste om att detta var till salu. I huset bodde ett äldre par som inte orkade sköta allt som behövs.

bullet

Vi kontaktade paret och gjorde ett besök. Huset byggt 1909 hade en tilltalande planlösning och priset var väldigt skäligt. Efter kontakt med banken bestämde vi oss våren 1983 för köp. Inflyttningen blev efter skolan slutat.

bullet

Äntligen kunde vi packa upp alla saker vi haft med från Göteborg. Det var tom så att vi saknade en del möbler.

bullet

Forts. följer... 

 

Denna sida uppdaterades senast 2010-01-31